Biercultuur in België is immaterieel cultureel werelderfgoed

De UNESCO heeft de biercultuur in België in november 2016 opgenomen in de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Deze erkenning toont aan dat de biercultuur deel uitmaakt van de gewoontes en tradities in België, die al jaar en dag geleefd worden en dat ze zich steeds weer aanpast aan de zich veranderende maatschappij. Deze erkenning is een belangrijke morele opsteker voor de inspanningen die geleverd worden om de kennis en ervaring te bewaren en aan de volgende generaties door te geven.

De biercultuur in België vloeit voort uit de diversiteit van de brouwkunst. Ze is nauw verweven met de tradities, gebruiken en gewoontes in ons land en maakt onafscheidelijk deel uit van het dagelijkse leven en feesten in ons land. Maar wat bij de beoordelende commissie van de UNESCO vooral in de smaak viel, waren de maatregelen om de biercultuur te borgen, o.a. door het oprichten van een observatorium dat de ontwikkeling van de biercultuur in het oog houdt, het ontwikkelen en aanbieden van professionele opleidingen, alsook de aandacht voor het bestrijden van overmatig alcoholgebruik.

U wilt over het thema biercultuur als immaterieel cultureel erfgoed communiceren?

Maakt u als brouwer, bierproeverijvereniging, museum of café deel uit van de biercultuur in België en wilt u over dat onderwerp communiceren?

Op deze pagina stellen wij verschillende documenten als download ter beschikking (zie "Mehr zum Thema")

 1. Foto’s over de biercultuur in België
  Gelieve bij gebruik de eigenaar van de auteursrechten te vermelden.

 2. Video
  Deze film werd voor de aanvraag bij UNESCO geproduceerd en mag vrij van rechten gebruikt worden.
 3. De officiële flyer over de biercultuur in België
  Deze flyer staat gratis tot uw beschikking. Verzend de printfiles naar een door uzelf gekozen drukker. Aan de onderkant van de achterzijde is plaats voor uw contactgegevens. Let op: veranderingen aan de tekst of de grafische vormgeving zijn niet toegestaan. Wilt u deze flyer in afgedrukte vorm ontvangen? Gelieve dan contact met ons op te nemen om een offerte van de drukker te ontvangen.
 4. Persmededelingen
  De persmededelingen over de erkenning van biercultuur in België (30/11/2016) en over de officiële overhandiging van het certificaat (19/05/2017) in het Duits, Nederlands, Frans en Engels.

Fotos biercultuur
Deze foto's kunnen onder de rubriek „Mehr zum Thema” in hoge resolutie gedownload worden.